Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Horváth Ida Vendég a háznál c. rádió műsorában Hódi Ágnes gyermekpszichológust kérdezte a mutizmussal kapcsolatban

2011.05.17

 A Vendég a háznál műsorában megszólaló édesanya arról panaszkodik, hogy fia nem beszél, nem szólal meg, és viselkedészavara miatt már nem is jár közösségbe, hanem magántanuló. Pszichológushoz járnak, havonta egy alkalommal, néha havonta kétszer, de sok a bizonytalanság a szakemberrel szemben. Egy olyan pszichiáter írt fel gyógyszert a számára, aki nem is látta a gyereket, tehát magát a problémát sem ismeri pontosan.

 

Alapvető változtatásra van szükség ebben a helyzetben

Hódi Ágnes gyermekpszichológus a műsorban azt mondja, a szülő panasza jogos, számos szakmai hiba fedezhető fel. A szakember elismeri, hogy a pszichológusok sokszor panaszkodnak arra, hogy kevés az idejük és nincsenek elegen, de a példa azt mutatja, hogy a szakember nem sokat segít a családnak a mutizmus leküzdésében. Szerinte mindenképpen változtatásra van szükség ebben az esetben, mert nagyon sok a kudarc a szülő és a gyerek részéről is. Valószínűleg mutizmusról van szó, de ha a pszichiáter gyógyszert rendel, rendszeresen kellene találkoznia a családdal, ellenőriznie, hogy hatnak-e a pirulák.

Hódi Ágnes úgy vélte, a pszichiáterrel való találkozásra legkevesebb kéthetente egyszer, de inkább többször lenne szükség. A mutizmus oldására ugyanis nem elég havonta egy alkalom. Ha hetente háromszor megy a gyerek szakemberhez, akkor is legalább egy év, mire valamifajta eredmény születik.

 

A mutizmus az egyik legnehezebben kezelhető pszichés probléma

A tünet egyke a legnehezebben kezelhető pszichés problémáknak, a megoldás nagyon nagy befektetést igényel a szülő részéről is. A háttérben általában elhallgatott titkok, több generációra visszavezethető történetek állhatnak, amikről eleve a szülő sem szívesen beszél. A mutizmus olyan mintha a gyereknek valaki betapasztaná a száját, mert amikor végre elkezd beszélni, természetesen kiderül, hogy miért nem tudott korábban megszólalni.

A fő gond, hogy az állapot, mindenfajta közlésre kihat – folytatta Hódi Ágnes. Át kell gondolni, hogy mik azok a dolgok, amelyekről nem beszél maga a szülő sem. Társas szempontból egyébként szerinte behozhatatlan a gyerek hátránya, és sürgősen lépni kell az adott esetben. Az is gond, hogy a szülő nem nagyon van tisztában azzal, hogy milyen segítséget kap, nem lát bele a szakemberek fejébe, hogy mennyire kezelik szakszerűen a problémát. Érdemes komolyan érdeklődni, leinformálni az adott pszichológust, hogy egyáltalán alkalmas-e a probléma kezelésére – vélte a szakember a Vendég a Háznál műsorában.

http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/radio-100723/mutizmus-amikor-nem-beszel-a-gyerek.html

A műsor meghallgatható:
http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?d=004acf27_3931647.mp3

 

 

 

radio_tower.gif