Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az élménypedagógiától az élményterápiáig tanfolyam

2011.05.16

 Az egyes modulok felölelik az élménypedagógia és terápia alapvető elméleti ismereteit, és minden egyes modul önmagában is olyan gyakorlati tudást ad, amelyet pedagógusok és terapeuták egyaránt alkalmazhatnak a mindennapi gyakorlatuk során. Az elmúlt évek társadalmi változásaival együtt járó nehézségek (érzelmi és magatartási problémával küzdő, nehezen kezelhető, motiválatlan, deviáns gyerekek, fiatalok egyre nagyobb száma) miatt elengedhetetlennek látszik a szemléletváltás a gyerekekkel, serdülőkkel való munkában, legyen az oktatás, vagy csoportterápia. Tapasztalataink alapján az élmény alapú, kalandos, fizikai, szellemi és pszichés kihívást jelentő, aktivitást igénylő feladatok által a változásra motiválatlan gyerekek, fiatalok is bevonhatók. A gyakran a szabadban végzett páros, vagy csapatfeladatok által olyan alapvető, az önálló és sikeres életvitelhez szükséges egyéni és szociális kompetenciák (pl. önértékelés, problémamegoldás, asszertivitás, empátia, kommunikáció, tolerancia) fejlesztése válik lehetővé, ami segít egy osztályközösség, vagy egy terápiás csoport megalapozásában. Mint önálló terápiás módszer is alkalmazható, ami segít az önismeret fejlesztésében, a különböző pszichés és magatartási problémák enyhítésében, pl. az agresszió megelőzésében, kezelésében. A feladatok jelentős része nem eszközigényes, hanem a hangsúly a tudatosan megtervezett tapasztaláson és a feladatot követő feldolgozáson van.

Az első modul elvégzésével a résztvevők számos olyan feladatot megismerhetnek és kipróbálhatnak, melyeket a saját gyakorlatukban is alkalmazhatnak. Emellett szó lesz a módszer oktatásban való felhasználhatóságról, a terápiás alkalmazás lehetőségeiről, a magasabb kihívást jelentő feladatok biztonsági előírásairól és a csoportdinamikai folyamatokról is.

Ajánljuk: pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, szociálpedagógusoknak, fejlesztő pedagógusoknak, pszichológusoknak, szociális munkásoknak

Érdeklődni lehet: www.vadaskertalapitvany.hu weboldalon.