Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Terápiák

 A terápiákat végző személyek kitalált emberek, mellyel a tantárgyi követelményt kívántam színesebbé és sokrétűbbé tenni.

 

Cikkek

Ayres-féle szenzoros-integrációs terápia

2011.05.16

 Ayres a tanulási zavarok kezelésére dolgozta ki a terápiát, de jól használható – és használják is - a legkülönbözőbb gyermekkori fejlődési problémákban (figyelemzavar, hyperaktivitás, motoros fejlődési zavar, érzelmi zavarok, kötődési zavar, mutizmus, autizmus stb.) Az Ayres terápia pszichoterápiás beállítottságú. A terápia során a mozgás kivitelezése a terapeuta számára annyiban fontos, hogy megítélje, hogy a gyermek a változatos ingereket hogyan integrálja és hogyan szervezi a válaszreakcióit.

 

Logopédiai terápia

2011.05.16

 Az óvodai, iskolai logopédusnak nélkülözhetetlen szerepe van a diagnosztikus munkában, de nem zárható ki, hogy a terápiás folyamatban is aktív tagja lesz a gyermekekkel foglalkozó teamnek, ha a gyermek beszédállapota ezt indokolja.

 

Lovas fejlesztőterápia

2011.05.16

 A Suttogó Lovasterápiás Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a lovakkal való kapcsolat által segítsen a lelki gondokkal vagy magatartási problémákkal küzdőknek, a hátrányos helyzetűeknek, és a fogyatékkal élőknek, legyenek akár gyermekek vagy felnőttek. A lovas pszichoterápia célja pszichés (lelki eredetű) problémák kezelése a lóval való kapcsolat (lovaglás, ló gondozása, lóval való játék) által.

 

Játékterápia

2011.05.16

A gyermekekkel végzett pszichoterápiák nagy részét a játékterápia csoportba sorolhatjuk. A kisebbekkel ugyanis nem végezhető a hagyományos értelemben vett „beszélgetős” gyógyító tevékenység.

 

Viselkedésterápia

2011.05.16

 A szorongásos megbetegedések pszichoterápiájában jól használhatók a kognitív-viselkedésterápiás módszerek. Ezek lényege a szorongás hátterében álló diszfunkcionális gondolkodás eredményeként megjelenő hibás meggyőződések, hiedelmek feltárása és módosítása, olyan „megküzdő stratégiák" tanítása mellett, amelyek alkalmasak a szorongás oldására, az elkerülő viselkedések megszüntetésére.

 

Pszichoterápia

2011.05.16

 A pszichoterápia gyógymód a lelki problémák, magatartászavarok kezelésében és gyógyításában. „Lélekgyógyászat”, mely lélektani módszerekkel dolgozik. Napjainkban számtalan iskola és irányzat műveli, szerepe van a képességek fejlesztésében és kreatív kibontakoztatásában is. Lényege kommunikáció és emberi kapcsolat.